"Zmień swoje przyzwyczajenia, nie wyrzucaj do śmieci jedzenia"


"Zmień swoje przyzwyczajenia, nie wyrzucaj do śmieci jedzenia" – pod takim hasłem Samorząd Województwa Podkarpackiego, Caritas Diecezji Przemyskiej, Caritas Diecezji Rzeszowskiej, Caritas Diecezji Sandomierskiej oraz Caritas Diecezji Tarnowskiej, a także Bank Żywności, przy współpracy Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego podjęli inicjatywę mającą na celu zmniejszenie ilości odpadów spożywczych znajdujących się w odpadach komunalnych i przemysłowych.

W ramach akcji wyznaczone punkty przyjmować będą produkty żywnościowe, nawet z bardzo krótkim okresem przydatności, oraz ziemiopłody.

Wykaz punktów, do których można przekazać produkty żywnościowe

Lp. Miejscowość Nazwa i adres punktu Telefon E-mail
1.
Przemyśl Centrum Charytatywne Caritas, ul. Kapitulna 1, 37-700 Przemyśl 16 676 90 60 przemysl@caritas.pl
2. Krosno Centrum Medyczno-Charytatywne, ul. Grodzka 45a, 38-400 Krosno 69 59 30 784 mzarzyczny1@wp.pl
3. Zboiska k. Sanoka Ośrodek rekolekcyjno-wypoczynkowy, Zboiska 33, 38-505 Bukowsko 698 650 955  
4. Ustrzyki Dolne Bieszczadzkie Centrum Charytatywne Caritas, ul. Wincentego Pola, 38-700 Ustrzyki Dolne 13 461 38 40  
5. Łańcut Świetlica środowiskowa przy Parafii Farnej w Łańcucie, ul. Farna 20, 37-100 Łańcut 17 225 28 73  
6. Leżajsk Oddział Caritas, ul. Jarosławska 4, 37-300 Leżajsk 17 240 24 01
17 240 24 02
 
7. Wysoka k. Łańcuta Niepubliczny Ośrodek Rewalidacyjno-Wychowawczy Caritas, Wysoka 49, 37-100 Łańcut 17 225 80 55 kontakt@osrodekwysoka.pl
8. Kąkolówka k. Błażowej Dom Pomocy Społecznej, Kąkolówka 468,
36-030 Błażowa
17 229 79 27  
9. Rzeszów Caritas Diecezji Rzeszowskiej i Rzeszowskie Towarzystwo Pomocy im. św. Brata Alberta,
ul. Jana Styki 21, 35-006 Rzeszów
17 852 53 43 albertrzeszow@pro.onet.pl
biuro@bratalbert.rzeszow.pl
albertwolontariat@wp.pl
10. Jasło Kuchnia Caritas, ul. Za Bursa 1a, 38-200 Jasło 13 446 56 02 caritas.jaslo@wp.pl  
11. Kolbuszowa Warsztaty Terapii Zajęciowej Caritas, ul. Tyszkiewiczów 3, 36-100 Kolbuszowa 17 227 58 78 wtzkolbuszowa@op.pl
12. Ropczyce Warsztaty Terapii Zajęciowej Caritas i Stacja Opieki Caritas, ul. Mickiewicza 59, 39-100 Ropczyce 17 221 83 39 wtzcropczyce@rzeszow.nq.pl
13. Rudnik nad Sanem Ośrodek Interwencji Kryzysowej, ul. Rzeszowska 35, 37-420 Rudnik nad Sanem 737 837 580
785 270 035
oikrudnikns@wp.pl
14. Tarnobrzeg Świetlica Socjoterapeutyczna Parafii Chrystusa Króla, Aleja Niepodległości 9, 39-400 Tarnobrzeg 15 822 43 22  
15. Tarnobrzeg Dom Pomocy Społecznej dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej Intelektualnie, ul. Sienkiewicza 211, 39-400 Tarnobrzeg 15 822 29 43  
16. Tarnobrzeg Placówka Opiekuńczo-Wychowawcza, ul. Św. Barbary 1, 39-400 Tarnobrzeg 15 822 19 51
665 247 690
 
17. Skopanie Centrum Opieki Nad Dzieckiem, ul. Leśna 2/3, 39-451 Skopanie 794 790 305  
18. Nisko Chorągiew Podkarpacka Hufiec Nisko im. Szarych Szeregów, ul. Tysiąclecia 12A, 37-400 Nisko 602 646 221 nisko@zhp.pl
19. Dębica Parafia Miłosierdzi Bożego, ul. Mickiewicza 2, 39-200 Dębica 14 681 24 01  
20. Dębica Parafia MB Anielskiej, ul. Chopina 2, 39-200 Dębica 14 670 30 47  
21. Dębica Towarzystwo Pomocy im. Świętego Brata Alberta w Dębicy, ul. Słoneczna 1, 39-200 Dębica 14 670 44 71 debica@tpba.pl
22. Mielec Parafia MBNP, ul. ks. Arczewskiego 1, 39-300 Mielec 17 586 22 62  
23. Mielec Parafia św. Mateusza, ul. ks. Romana Sitki 3, 39-300 Mielec 17 586 22 28  

Wykaz produktów, które można przekazać do punktu zbierania
(wykaz nie dotyczy produktów wytworzonych we własnym gospodarstwie domowym)

Przekazywana żywność winna znajdować się w opakowaniach jednostkowych, nienaruszonych z nieprzekroczonym terminem ważności.

1.   cukier,
2.   mąka różne rodzaje (pszenna, żytnia, ziemniaczana, krupczatka, razowa itp.),
3.   makaron,
4.   ryż,
5.   płatki różne rodzaje (jęczmienne, owsiane, śniadaniowe, itp.) ,
6.   kasza różne rodzaje (jęczmienna, manna, pęczak, gryczana itp.),
7.   kawa różne rodzaje (także rozpuszczalna i zbożowa),
8.   herbata różne rodzaje (czarna, czerwona, zielona, owocowa itp.),
9.   zioła suszone (w opakowaniach),
10.   sól,
11.   groszek konserwowy,
12.   kukurydza konserwowa,
13.   papryka konserwowa,
14.   ogórki kiszone i marynowane,
15.   ketchup,
16.   musztarda,
17.   olej i oliwa z oliwek,
18.   konserwy mięsne sterylizowane,
19.   konserwy rybne,
20.   warzywa i przetwory warzywne konserwowane (w słoikach lub puszkach),
21.   zupy w proszku,
22.   zupki typu "chińskie",
23.   przyprawa do zup w płynie lub proszku (typu vegeta),
24.   przyprawy suszone,
25.   kostki rosołowe,
26.   kakao rozpuszczalne,
27.   sosy w proszku,
28.   galaretki,
29.   budyń,
30.   żelatyna,
31.   kisiel,
32.   czekolady różne smaki,
33.   słodycze,
34.   pieczywo trwałe,
35.   suchy groch i sucha fasola,
36.   miód,
37.   majonez,
38.   dżemy, powidła, marmolady,
39.   chrzan w słoikach,
40.   warzywa suszone,
41.   owoce i przetwory owocowe w puszkach i słoikach konserwowane lub karmelizowane,
42.   kapusta kiszona i kwaszona w woreczkach,
43.   mleko UHT, produkty i przetwory mleczarskie UHT,
44.   napoje, soki, wody mineralne,
45.   sery, jogurt  itp. w opakowaniach jednostkowych przechowywane z zachowaniem zaleceń jak na opakowaniu produktu.

Ponadto można przekazać warzywa i owoce surowe (cebula, czosnek, ziemniaki, jabłka, kapusta itp.) bez widocznych śladów psucia.

 

Autor: Zbigniew Broź
Odwiedzin :
Kreator IAP - (C)opyright by Interaktywna Polska