V Powiatowy Festiwal Tradycji i Kuchni Myśliwskiej


W niedzielę (8. września) w Starym Dzikowie na V Powiatowym Festiwalu Tradycji i Kuchni Myśliwskiej, spotkali się myśliwi z kilkunastu Kół Łowieckich, zaproszeni goście i mieszkańcy powiatu. Festiwal ma umożliwić zapoznanie się z tradycjami myśliwskimi naszego regionu, a także historią i aktualną działalnością lokalnych kół łowieckich, którym od dziesiątek lat sprzyjają okoliczne lasy, obfitujące w różnorodną zwierzynę.

Festiwal powstał 5 lat temu z inicjatywy Starosty Powiatu Lubaczowskiego oraz Zarządów Kół Łowieckich z terenu powiatu lubaczowskiego. Kolejne edycje były organizowane w Oleszycach w gminie Oleszyce, Krowicy Samej w gminie wiejskiej Lubaczów, Narolu w gminie Narol i Horyńcu Zdroju w gminie Horyniec. W tym roku na myśliwskie świętowanie organizatorzy wybrali Stary Dzików. Impreza cieszy się dużym zainteresowaniem nie tylko samych myśliwych, ale i sympatyków tej dziedziny, którzy chętnie smakują potraw opartych na dziczyźnie i poznają kulturę łowiecką.

Tegoroczne wydarzenie rozpoczęła msza św. w miejscowym kościele parafialnym, której przewodniczył  ks. Robert Mokrzyński, proboszcz parafii pw. Trójcy Przenajświętszej w Starym Dzikowie. W nabożeństwie wzięli udział przedstawiciele 11 kół łowieckich wraz z pocztami sztandarowymi, lubaczowscy samorządowcy-z Wicestarostą Pawłem Głazem i Wójtem Gminy Stary Dzików Tomaszem Jabłońskim na czele, zaproszeni goście- wśród nich m.in. reprezentanci Zarządu Okręgowego PZŁ w Przemyślu, goście z Jaworowa na Ukrainie i przedstawiciele służb mundurowych. Na spotkanie przyjechała także Lucyna Podhalicz, Wicewojewoda  Podkarpacki oraz Teresa Pamuła, Wiceprzewodnicząca Sejmiku Województwa Podkarpackiego.

Po nabożeństwie uczestnicy przeszli na stadion sportowy, gdzie rozpoczęła się część oficjalna Festiwalu. Zainicjował ją Zespół Sygnalistów Leśnych „Echo Karpat”, działający przy RDLP w Krośnie.  Po przemówieniach gospodarzy i gości został ogłoszony konkurs dla kół łowieckich na najlepszą potrawę kuchni myśliwskiej i nalewkę, a także konkurs drwali motorniczych.

Jury za najlepszą potrawę uznało „Gulasz z kaczką i półmisek obfitości”, przygotowany przez KŁ „Jeleń” z Oleszyc.  Drugie miejsce zajęło KŁ „Roztocze” z Rzeszowa za „Gulasz z sarny”, a trzecie KŁ „Tur” z Wielkich Oczu, które zaprezentowało w konkursie „Bigos z dziczyzny”.

W konkursie nalewek zwyciężyło KŁ „Sokolik” z Horyńca-Zdroju, które przygotowało nalewkę „Kwiat głogu na miodzie akacjowym”. Za nim na podium stanęła „Nalewka leśnika z rokitnika” KŁ Jeleń z Oleszyc oraz „Nalewka z płatków róży” KŁ „Sarenka” z Lubaczowa.

Wśród atrakcji imprezy znalazła się także prezentacja psów ras myśliwskich, którą poprowadził Łukasz Lorenc - członek komisji kynologicznej przy Zarządzie Okręgowym PZŁ w Przemyślu, hodowca psów raz myśliwskich, a także przewodnik psa służbowego na granicy. Z interesującym pokazem naśladowania odgłosów dzikich zwierząt wystąpił Marek Kulikowski - członek Komisji kultury, etyki, tradycji i zwyczajów łowieckich oraz Bogdan Powroźnik, przewodniczący Komisji strzeleckiej przy Zarządzie Okręgowym PZŁ w Przemyślu.

Na scenie zaprezentowały się zespoły z Ukrainy, ZPiT „Karpaty”, „Kapela Pawlaki” i zespół „Nad Brusienką”. Festiwal zakończył występ gwiazdy wieczoru, grupy „Magik band” z Krynicy Zdroju i zabawa taneczna z zespołem „Tip Top” z Łukowej.

Organizatorem V Powiatowego Festiwalu Tradycji i Kuchni Myśliwskiej był Starosta Lubaczowski, Wójt Gminy Stary Dzików, Powiatowe Centrum Kultury w Lubaczowie oraz Gminny Ośrodek Kultury w Starym Dzikowie.

tekst: http://powiatlubaczowski.pl/mysliwskie-swietowanie-2/

Galeria zdjęć

Galeria zdjęć i film Starostwa Powiatowego w Lubaczowie


Odwiedzin :
Kreator IAP - (C)opyright by Interaktywna Polska